3 - Het bepalen van je calorietekort of overschot
In delen 1. en 2. vertel ik je dat:
je een calorietekort nodig hebt om af te vallen, en een overschot om aan te komen.
hoe je je energiebehoefte per dag kan bepalen.
Op deze pagina vertel ik je hoe je een calorietekort of -overschot bepaalt en waarom.
Het bepalen van het juiste calorie-tekort of -overschot is een cruciaal aspect van het behouden van een gezond lichaam. Stel je lichaam voor als een goed gesmeerde machine: ontzeg het zijn behoeften, en het zal verlangen en op de lange termijn disfunctioneren; voorzie het van overtolligheid, en het zal het overschot opslaan, vaak eerder dan verwacht.
Als het gaat om gewichtsbeheer, geldt een gouden regel: vermijd extreme veranderingen, omdat deze op korte en lange termijn tot negatieve gevolgen kunnen leiden.
Negatieve Effecten van Overmatige Gewichtstoename:
Negatieve Effecten van Overmatig Gewichtsverlies:
Om deze negatieve gevolgen te voorkomen:
Bij het streven naar gewichtstoename moet je streven naar een geleidelijke toename van 10% van je dagelijkse calorie-inname.
Bij gewichtsverlies moet je streven naar een afname tussen 10% en maximaal 30% van je dagelijkse calorie-inname.
In beide gevallen is een aanpassing van 10% naar mijn mening een gebalanceerd compromis, waardoor resultaten worden behaald zonder de gezondheid in gevaar te brengen.
Specifiek voor gewichtsverlies is het algemene advies om een calorie-tekort te creëren tussen 10% en 30%. Ik zou aanraden te kiezen voor een langzamer tekort van 10% voor veiligere, zij het langzamere, resultaten, omdat streven naar 30% snellere vooruitgang oplevert, maar vaak ten koste van de bovenste negatieve gevolgen.
Om het wat specifieker te maken: mijn dagelijkse energiebehoefte bedraagt 2340 Kcal.
Indien ik wil afvallen, zou ik moeten streven naar een inname van 2100 Kcal/dag.
Als ik daarentegen wil aankomen, zou mijn doel moeten liggen bij een inname van 2575 Kcal/dag.
“Simple does not mean easy”:
Hoewel fitness eenvoudig genoeg is om te begrijpen als je de principes ervan kent, is het zeker niet gemakkelijk om het (soms) te bereiken of te behouden.
Fitness is niet alleen een bestemming maar een reis. Het behalen van doelen is belangrijk, maar de vraag is: wat dan? In plaats van terug te vallen in oude gewoonten, vereist het behoud van fitness voortdurende inspanning. Het is een combinatie van bewustwording over voeding, over activiteit en actie ondernemen; een persoonlijke verkenning van haalbare toewijding in ons dagelijks leven.
Als we ontevreden zijn met onze huidige situatie, moeten we overwegen welke veranderingen nodig zijn en of ze op de lange termijn haalbaar zijn. Met consistente inspanning, realistische verwachtingen en misschien de begeleiding van een voedingsdeskundige of gecertificeerde personal trainer, kan een basis worden gelegd voor blijvende gezondheid en welzijn. Elke stap voorwaarts is een overwinning, en de reis zelf is een lonende en transformerende ervaring naarmate we de vormen van ons lichaam beter gaan begrijpen en beheersen.