Reach PT

View Original

1. Gezond Afvallen/Aankomen - Het Enige Voedingsprincipe Om Jouw Lichaamsgewicht Onder Jouw Controle Te Houden!

Het Jojo-Effect

Ben je klaar met het jojo-effect? Of heb je veelbelovende diëten en workouts geprobeerd, maar leverden ze weinig tot geen blijvende resultaten op?

Deze blogserie is bedoeld voor degenen die de kennis en knowhow willen verwerven om af te vallen of aan te komen of er slanker en gespierder uit te zien. Het biedt je de essentiële richtlijnen die nodig zijn om jouw doelen op de best mogelijke, gezondere manier te bereiken. Ik vertrouw erop dat je dit nuttig zult vinden. Geniet ervan!

Starten bij het begin: het Voedingsprincipe - wat je ook eet, er is één grondregel:

Het verschil tussen je calorie-inname en je calorieverbruik bepaalt of je afvalt of aankomt.

Om dit te bereiken hoef je maar twee dingen te doen:

  1. eet minder calorieën dan je verbruikt

  2. hou dit voor een langere periode vol

Het is zo eenvoudig als het klinkt, maar het is niet gemakkelijk. Om af te vallen moeten we consistent minder eten dan ons dagelijkse lichaamsbehoeften gedurende een langere periode. Het omgekeerde geldt voor gewichtstoename.

Als je je hieraan houdt zal je je streefgewicht bereiken! Andere factoren, zoals een sportprogramma op maat, kunnen je transformatieproces nog verder verbeteren.

Waarom is voeding zo cruciaal?

Kunnen we niet gewoon sporten en streven naar dat perfecte lichaam? Hoewel lichaamsbeweging zeker een vitale rol speelt, draait het bereiken van je ideale lichaam niet alleen om gewichten heffen of op een loopband rennen. Dit is alsof je raak probeert te schieten met een blinddoek om - niet de meest effectieve strategie, toch?

De relatie tussen lichaamsbeweging en voeding is onmiskenbaar, maar als het gaat om gewichtsbeheer hangt maar liefst 80% van je succes af van wat je eet. Om te begrijpen waarom voeding zo’n groot effect heeft, moeten we eerst kijken hoe ons lichaam de energie uit onze voeding gebruikt.

Soorten energieverbruik

Dit gebeurt op vier manieren:

  1. de ruststofwisseling (BMR)

  2. het omzetten van voedsel in energie (TEF)

  3. niet op sport gerichte activiteiten (NEAT)

  4. doelgerichte sportactiviteiten

Lichaamsverhouding Van Calorieverbruik

  1. Ruststofwisseling (BMR)

De ruststofwisseling of BMR* is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om te overleven. Denk aan ademhalen en het kloppen van je hart, maar ook aan de processen die nodig zijn om cellen te vernieuwen. Standaardformules geven een goede schatting van je ruststofwisseling.



* BMR staat voor Basal Metabolic Rate, Engels voor basaalmetabolisme ofwel ruststofwisseling.

2. Het omzetten van voedsel in energie (TEF)

TEF, ofwel het thermische effect van voedsel, is de hoeveelheid energie die je verbruikt om voedsel om te zetten in energie en deze door je lichaam te transporteren voor gebruik of voor opslag.

3. Niet op sportgerichte activiteit (NEAT)

NEAT is een categorie die enorm wordt onderschat en veel impact kan hebben. Dit omvat alle beweging, zowel bewust als onbewust, die buiten het sporten om worden uitgevoerd. Onder NEAT vallen activiteiten als huishouden, winkelen, naar het werk fietsen, wiebelen op je stoel of handgebaren tijdens het praten. Dit verschilt erg per persoon op basis van persoonlijkheid, leefomgeving, gewoonten en cultuur.

4. Sportactiviteiten

Dit zijn doelgerichte lichamelijke activiteiten zoals hardlopen, gewichtheffen of racefietsen.

Wat je kunt onthouden

  • Ongeveer 75-80% van onze energie wordt verbruikt tijdens dagelijkse activiteiten buiten het sporten. Dit betekent dat we keihard kunnen trainen in de sportschool of in teamsporten, maar het grootste deel van de energie wordt verbruikt zonder actief te proberen om calorieën te verbranden.

  • Als we die 75-80% van de energieconsumptie willen beïnvloeden, heeft onze voedselinname het meeste impact.

  • Tot slot kunnen we geen slecht dieet 'wegtrainen': we kunnen erg actief en prestatiegericht zijn in onze sport, maar als we meer eten dan we verbruiken, slaan we lichaamsvet op.

Nu de basis is gelegd, kun je verder met de eerste stap en ontdekken wat jouw huidige dagelijkse energiebehoefte is.


See this content in the original post